economisch en financieel nieuws

Prijs van ruwe olie, Brent oil en aardgas

De olieprijs wordt gevormd op de oliemarkt door een samenspel van fundamentele marktgegevens zoals het aanbod van en de vraag naar aardolie, maar ook door emoties, speculatie en langetermijnverwachtingen.

Een Barrel is een volumemaat waarmee een vat van 159 liter wordt bedoelt (in de VS 42 U.S. gallons)

De prijs van Brent oil (Noordzeeolie) ligt doorgaans iets hoger dan de prijs van ruwe olie die bepaald wordt door de Opec.
Deze organisatie van diverse olie-exporterende landen uit het midden-oosten, Zuid-Amerika en Afrika heeft zijn hoofdkantoor in Oostenrijk.De VS begint een steeds belangrijker rol te spelen als olieproducent vanwege de winning van schalie-olie, ook tight oil genoemd, uit eigen bodem. Schalieolie word net als schaliegas gewonnen uit schalielagen en de winning methode word fracturing genoemd.Vanwege de aardbevingen in Groningen en de daarbij optredende bevingschade wordt in ons land de winning van aardgas geleidelijk afgebouwd. Winninglocaties van de NAM bij Loppersum zijn inmiddels stil gelegd.
Volgens de gasunie komen afnemers daardoor niet in de problemen.


bereken de wisselkoers
(Bereken hier wisselkoersen)

De belangrijkste handelsplaats voor aardolie is de New York Mercantile Exchange (NYMEX), de grootste goederen termijnmarkt.
bron: Wikipedia

Op 26 februari 2008 kwam de prijs voor West Texas Intermediate (WTI) in New York voor het eerst boven de 100 dollar. De olieprijs bereikte in juli 2008 een top van $147 per vat (159 liter).

Door de wereldwijde financiële crisis daalde de olieprijs in de laatste maanden van 2008 flink. De prijs van een barrel stond op 27 december op $37,90.
bron: Wikipedia

Brent olie is de naam van een oliesoort die in de internationale oliehandel wordt gebruikt om olie met verschillende eigenschappen te classificeren. De Brent olievelden liggen op 186 km (116 miles) ten noordoosten van Lerwick, Schotland. Aardolie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten wordt geprijsd op basis van de prijs van Brent olie. Brent olie is zo de maatstaf (benchmark) voor het bepalen van de prijs van soortgelijke olie. Andere klassen olie zijn de OPEC Reference Basket, Dubai Crude en West Texas Intermediate (WTI).


overzicht